Turvotus: vältä: liika suola, paikallaan istuminen, liian vähäinen nesteenjuonti/ käytä:  syötävä aktiivihiili, bentoniittisavi, poistaa kehosta ylimääräistä nestettä: Saltbalans-valmiste (askorbiinihappoa sisältävä vaihtoehto ei käy), Antisalt-valmiste, Nestemin-valmiste (ei ehkä käy, koska sisältää ehkä allergiaa aiheuttavia kasveja). kävely, vedenjuonti, vesimeloni, viinirypäle, selleri, parsa, sipuli, kurkku, porkkana, artisokka, (kaurahiutaleet), persilja, punajuuri, Kalium, kalsium, B5-vitamiini, D-vitamiini, vihreä tee, flavonoidit, kuten kversetiini, seleeni, omega-3 rasvahappo, Osa yrteistä toimii diureettina ja saattaa auttaa “huuhtomaan pois” ylimääräiset nesteet kehosi kudoksista. Näitä kasviperäisiä ravintolisiä ovat muun muassa voikukan lehdet, aescin, hevoskastanja, apila ja korte. Pikkuruskuksen uute voi myös auttaa ödeeman hoitamisessa, mikäli se johtuu imusuoniston toimintahäiriöstä. Vaikka seuraavilla kasveilla ei ole diureettista vaikutusta, voivat rypälesiemenuute ja mustikka auttaa ödeeman hoidossa. Ne molemmat sisältävät antioksidantteja ja rypälesiemenuute etenkin voi olla hyödyllinen ödeeman hoidossa, mikäli se liittyy suonien vajaatoimintaan. Vaikka nesteturvotus on usein hoidettavissa diureettisilla lääkkeillä, saattaa lääkäri joutua hoitamaan myös jotakin piilevää tilaa, joka aiheuttaa nesteturvotuksen. Riippuen ödeemasi syystä saattaa olla, että sinun tulee vähentää suolan määrä ruoassasi, liikkua enemmän tai vaihtaa nestettä kehoon kerryttävä lääkitys. Jos sinulla on ödeema kroonisen suoniston vajaatoiminnan tai raskauden takia, diureettien syöminen saattaa olla vaarallista. VARO: ÄLÄ käytä nesteenpoistolääkettä ja kaliumia samanaikaisesti. Varo myös käyttämästä yrttejä yhtä aikaa nesteenpoistolääkityksen kanssa.
BRCA: vältä: soija, ylipaino/käytä: tutki rinnat kotona ja/tai mammografiassa, munasarjat ja kohtu (gynekologilla)
Crohnin tauti: vältä: /käytä: CBD öljy, D-vitamiini, EPA-DHA-valmiste
Perinnöllinen hemokromatoosi: vältä: rauta/käytä vähempirautaiset ruoat, vähemmän C-vitamiinia
Perinnöllinen trombofilia: vältä: liika istuminen/käytä: käveleminen, Warfariini (Marevan) -hoito tai pienimolekyylinen hepariini
MUTYH: käytä: FIT- (tai FOB) testiä
Parkinsonin tauti:
Alzheimerin tauti: vältä: kova rasva, liika rauta/käytä: pehmeitä rasvoja
Alfa-1-antitrypsiinin puutos: vältä: alkoholi, pöly, ympäristömyrkyt, likainen huoneilma/ käytä: A- ja B-hepatiittirokotteet, influenssarokote, pneumokokkirokote, ulkoilu raikkaassa ulkoilmassa, miedot pesuaineet, miedot hajusteet tai ei hajustetta ollenkaan
Makulan rappeuma: vältä:/ käytä:
G6PD-vajaus: vältä kaikkia papuja ja herneitä, maapähkinää, sarviapilan siemeniä, karvasmelonia, sinimailasen siemeniä, mentholia, lakritsia, albumiini, akasiakumi, guarkumi, carob, aromit tai luontaiset aromit, arabikumi, lesitiini, monosodium glutamaatti, tara-siemenen kumi, tragacanth/tragantin (kumi), kasvisliemi (valmiit kasvisliemet), kasvispohjaiset emulgointiaineet, kasvispohjainen glyseriini, rooibos-tee, punainen tee, tamarind, aasialaisissa ravintoloissa syöminen (ruoissa ja kastikkeissa käytetty soijaa), jicama, singkamas, senna/cassia, voiaromi, leivonnaiset, karkit, purkkikeitot, ranskalaiset perunat tai sipsit (chips), valmiskastikkeet, salaatinkastikkeet, vähärasvaiset juustot tai juustonkorvikkeet, margariini, valmisliemet, jauhetut ruoat (powdered foods), kiinalaiset yrtit: Rhizoma Coptidis (huang lien), Calculus Bovis (neu huang), Flos Chimonanthi Praecocis (leh mei hua), Flos Lonicerae (kam ngan fa) and Margarita or anything containing them, tonic-vesi, K-vitamiini tablettina tai pistoksina, liiallinen rauta, askorbiinihappo (C-vitamiinin teollinen muoto, voi löytyä monesta ruoasta), sininen väriaine, menthol, etanoli, sulfiitit: e-koodit: E150b, E150d, E220, E221, E224, E225, E226, E227, E228; viinit, oluet, mehut, viski, kaikki värilliset alkoholijuomat, kuplivat mehut, salaatit, vihreät vihannesmehut, vihreät vihannekset, omenasiideri, omenamehu, kuivatut hedelmät, jotkut gluteenittomat tuotteet, suklaakohvehdit, suklaalevyt; mikä auttaa: L-Kysteiini, nokkonen
Syöpä: vesi, Frankicenselöljy, CBD-öljy, klemastiini (estää aivosyöpää), luomukasviravinto, raakamehut ja smoothiet (ilman sokeria) ja tehtynä välineellä, joka pitää mehun kylmänä (mehu tai smoothie pitää juoda heti sen jälkeen, kun sen on tehnyt), B12-vitamiini, detox, D-vitamiini (estää peräsuolen syöpää), syö D-vitamiini rasvan ja maitohappobakteerin kanssa, valkosipuli, vihreä tee, pakuritee, inkivääri, antioksidantit: A-, C-, E-vitamiini, seleeni, vihreä tee, melatoniini, marjat, esim. vadelmat, kasvikset, kurkuma ja mustapippuri (vain vähän mustapippuria); siitakesieni, sienet, keitetyt tomaatit
Ihottuma: vesi, A-, B2-, B3-, B5-, B7-, C-, E-vitamiini, Kalium, omenasiiderietikka/sakkainen omenaviinietikka, Silicum Tonic
Sydämen vajaatoiminta: Kalium, B1-, D-vitamiini, omenasiiderietikka/sakkainen omenaviinietikka, L-Tauriini, L-Metioniini HUOM! Kontraindikaatiot: On hyvä varmistaa riittävät B6- ja B12-vitamiinin sekä foolihapon eli B9-vitamiinin saanti käytettäessä suuria määriä L-metioniinia; L-Arginiini (Parantaa sydämen vajaatoiminnan oireita)
2-tyypin Diabetes: vesi, Hiivanpoistodietti (sokeriton, vähäisempi määrä tärkkeystä sisältäviä ruokia), syö alhaisen glykeemisen indeksin ruokia; ubikinonin yhdistäminen diabeteksen lääkehoitoon (mutta huom! metformiini ei käy G6PD-puutoksessa) (antidiabeettisia ravintolisiä), Metformiinivalmisteita on useita. Kauppanimiä ovat esimerkiksi Diformin Retard, Glucophage, Metforem, Metformin Actavis, Metgol ja Oramet-Hexal., vähähiilihydraattisella (vhh)ruokavaliolla, kuntoliikunnalla, ravintolisillä (vain luontaisia aineita): magnesium, mangaani, D-vitamini, maitohappobakteerit, berberiini, melatoniini, NAC (parempi kuin L-Kysteiini, koska ei muodosta virtsatiekiviä), ALA- (alfalipoiinihappo) (kasviksista), EPA- ja DHA- rasvahapot (merilevästä), kurkumiini (myös kurkumamauste käy) ; Luontainen insuliini: punakaali (hillitsee diabetesta, näläntunnetta ja painonnousua), okra, kurkumiini, kaneli, Insulin plant (Jarul), flaxseeds, grapes; can help beta cells grow and heal: black cumin seeds, vitamin D, berberine, curcumin, chard extract=mangoldi-/mangoldinlehtiuute; alentaa verensokeria: mangaani, omenasiiderietikka, inkivääri, guava, Gymnemna; lisää insuliiniresistenssiä: omega 3; auttaa glukoosia pysymään sisäelimissä: mulperin lehdet, guava; tyydyttymättömät rasvat, kuten oliiviöljy. Proteiini: hampunsiemen, kurpitsansiemen, seesaminsiemen, auringonkukansiemen, manteli, cashewpähkinä, chiansiemen, pellavansiemen, tahini, unikonsiemen, pinjansiemen, kauralese, kaurahiutale, amarantti, kvinoa, täysjyväriisi, siemenleipä, nokkonen, tattari, herkkutatti, hirssi, parsakaali, parsa, artisokka, avokado, punajuuri, keräkaali, porkkana, kukkakaali, kurkku, voikukan lehdet, endiivi, valkosipuli, sienet, okra, oliivit, sipuli, kurpitsa, paprika, retiisi, pinaatti (proteiini tarvitsee B6-vitamiinia, Kuparia ja C-vitamiinia pilkkoutumiseen/aineenvaihduntaan=aminohappojen metabolia); plant-based diet: Decrease your level of insulin resistance using low-fat, plant-based, whole-food nutrition, fibers are important
Maksan vajaatoiminta: vesi, Liverin-valmiste, NAC (parempi kuin L-kysteiini, koska ei muodosta virtsatiekiviä), L-Kysteiini, koliinibitartraatti, käytä erythiritolia sokerin sijasta, syö matalan GI:n ruokia, syö vähäisen tärkkelyksen ruokia, vältä asetaldehydia, jota on käymisteitse valmistetuissa tuotteissa, kuten etikassa ja jogurteissa, alkoholissa ja sokerissa. Asetaldehydia voi olla luontaisesti myös joissakin marjoissa ja hedelmissä. Asetaldehydin vaikutusta voi kumota Kysteiinilla.
Munuaisten vajaatoiminta: vesi, ei liikaa C-vitamiinia, suolaa ja kaliumia tarpeeksi
Oksidatiivinen stressi: vesi, magnesium, B1-vitamiini (tiamiini), B6, B7, B9, B12, C- ja E- vitamiinit, Seleeni, Iocidin +, L-Kysteiini, NAC (N-asetyylikysteiini) (parempi kuin L-Kysteiini, koska ei muodosta virtsatiekiviä), kupari, marjat, kuten mustaviinimarja, mansikka, tyrni, vadelma, lakka, punaviinimarja, kasvikset, kuten rukola, bok choy, ruusukaali, lehtikaali, sinapin lehdet, jäävuorisalaatti, punakaali, kurkku, oranssi ja keltainen paprika, punainen paprika, pinaatti, tomaatti ja porkkana, parsa, sipuli, parsakaali, kukkakaali, okra, persilja, artisokan lehdet, retiisi, hedelmät, kuten granaattiomena, viinirypäle, appelsiini, ananas, sitruuna, lime, pähkinät (pistaasi, cashew, saksanpähkinä), mantelit, siemenet, kuten auringonkukansiemenet, seesaminsiemenet, tattari, täysjyväkaura, hirssi, inkivääri, valkosipuli, lactobacillus rhamnosus-maitohappobakteeri, jogurtti, avokado, nauris, lanttu, punajuuri, kurkuma/kurkumiini, EPA-DHA-valmiste, ekstraneitsytoliiviöljy, treenaa vain maltillisesti omaan kuntotasoosi nähden
Verenhyytymät: valkosipuli, omenasiiderietikka/sakkainen omenaviinietikka, L-Arginiini, B12-vitamiini, Kalium
Omat allergiat (vältä näitä, koska stressaavat elimistöä): suklaa, tuore omena, papaija, hasselpähkinä, parapähkinä, mustikka, kahvi, chili, tuore porkkana, tuore banaani, sulfa, kumi, tuore persikka, tuore kiivi, tuore aprikoosi, tuore luumu, kananmuna, maitotuotteet (kaseiini ja laktalbumiini), gluteeni, sinimailanen (ei käy myöskään g6pd puutoksessa), kaali, lehtisalaatti, oliivi, sipuli, tattari, maissi, pekaanipähkinä, riisi, seesaminsiemen, saksanpähkinä, hiiva, maustepippuri, basilika, mustapippuri, cayenne, kaneli, kumina, curry, fenkolinsienen, inkivääri, piparjuuri, meirami, paprikamauste, piparminttu, rosmariini, salvia, timjami, vanilja, älä syö myöskään lakritsia g6pd-puutoksen takia
SLCO1B1: (3 eri variaatiota: rs4149081/GA, rs11045879/TC, rs11045821/GG)
Yleistä
Statiinien aiheuttaman lihashaittavaikutuksen (myopatia) riski lisääntyy plasman statiinipitoisuuksien kasvaessa. SLCO1B1-geenin c.521T>C muutos heikentää statiineja maksaan kuljettavan OATP1B1-transportterin toimintaa, jolloin useimpien statiinien plasmapitoisuudet voivat kohota. Kyseinen geenimuunnos lisää simvastatiinin ja mahdollisesti muidenkin statiinien aiheuttaman myopatian riskiä, varsinkin käytettäessä statiinia suurella annoksella. SEARCH-tutkimuksessa noin 18 % CC-genotyypin omaavista sai 80 mg simvastatiinihoidon aikana myopatian, noin 3 % TC-genotyypin omaavista ja vain noin 0,6 % TT-genotyypin omaavista. SLCO1B1 CC-genotyypin esiintyvyys on suomalaisilla noin 4,3 % ja TC-genotyypin noin 32 %.
Tulkinta
OATP1B1-välitteinen maksasoluun sisäänkuljetus on todennäköisesti jonkin verran heikentynyt TC-genotyypin omaavilla ja voimakkaasti heikentynyt CC-genotyypin omaavilla. CC-genotyypin omaavilla henkilöillä simvastatiinin sekä mahdollisesti useimpien muidenkin statiinien aiheuttaman myopatian riski on huomattavasti lisääntynyt, erityisesti käytettäessä statiinia suurella annoksella. Myopatian riskiä arvioitaessa on huomioitava myös muut myopatialle altistavat tekijät kuten muu samanaikainen lääkitys, hyvin korkea ikä, monien sairauksien yhtäaikainen esiintyminen, leikkaukset ja hypotyreoosi.
F5, Leiden mutation: (rs6025)

Symptoms

The factor V Leiden mutation does not itself cause any symptoms. Since factor V Leiden is a risk for developing blood clots in the leg or lungs, the first indication that you have the disorder may be the development of an abnormal blood clot.
Some clots do no damage and disappear on their own. Others can be life-threatening. Symptoms of a blood clot depend on what part of your body is affected.

A clot in a deep vein

This is known as deep vein thrombosis (DVT), which most commonly occurs in the legs. A DVT may not cause any symptoms. If signs and symptoms do occur, they can include:
  • Pain
  • Swelling
  • Redness
  • Warmth

A clot that travels to your lungs

Known as a pulmonary embolism, this occurs when a portion of a DVT breaks free and travels through the right side of your heart to your lung, where it blocks blood flow. This can be a life-threatening situation. Signs and symptoms may include:
  • Sudden shortness of breath
  • Chest pain when breathing in
  • A cough that produces bloody or blood-streaked sputum
  • Rapid heartbeat

When to see a doctor

Seek medical attention immediately if you have signs or symptoms of either a DVT (deep vain thrombosis) or a pulmonary embolism (blockage of an artery in the lungs by a substance that has moved from elsewhere in the body through the bloodstream).
CYP3A5: (2 varianttia: rs28365083 ja rs10264272)
The CYP3A5 gene encodes a member of the cytochrome P450 superfamily of enzymes. The cytochrome P450 proteins are monooxygenases which catalyze many reactions involved in drug metabolism and synthesis of cholesterol, steroids and other lipids. The enzyme metabolizes drugs such as olanzapine, tacrolimus, nifedipine and cyclosporine as well as the steroid hormones testosterone, progesterone and androstenedione. Wikipedia This gene may be an important contributor to individual and inter-racial variation in CYP3A mediated metabolism of drugs including antipsychotics (olanzapine), antiestrogen (tamoxifen), anticancer (irinotecan, docetaxel, vincristine), antimalarial (mefloquine, artemether, lumefantrine), immunomodulators (tacrolimus, cyclosporine), antihistamines (chlorpheniramine, terfenadine, astemizole), antiplatelets (clopidogrel), antihypertensives (nifedipine, amlodipine, felodipine, verapamil), antivirals (indinavir, nelfinavir, ritonavir, saquinavir), HMG-CoA reductase inhibitors (atorvastatin, cerivastatin, lovastatin) antibiotics (clarithromycin) and steroids (testosterone, estradiol, progesterone and androstenedione).
CYP2B6: (rs34223104)
This enzyme metabolizes:
  • Nicotine. A small part of nicotine’s metabolism (~10%) occurs via CYP2B6 [2].
  • Drugs such as ketamine [3], efavirenz [4], bupropion, cyclophosphamide [5, 6], thiotepa [7], methadone [8], and MDMA (ecstasy) [9].

These increase CYP2B6:

  • 17β-estradiol (E2) at high concentrations [17].

These decrease CYP2B6:

  • Berberine [18], found in various plants.
  • Allyl isothiocyanate [19], found in mustard, radish, horseradish, and wasabi.
  • Citral and geraniol [20], found in essences of flowers, plants oils, and herbal medicines.
  • Clopidogrel [21].
CYP1A2: (3 varianttia: rs762551, rs2069526, rs12720461)
CYP1A2 metabolizes:
  • Caffeine – CYP1A2 is the major caffeine-metabolizing enzyme [2].
  • Hormones including melatonin, estrogens (estrone and estradiol), bilirubin, and uroporphyrinogen [3].
  • Drugs such as theophylline, tacrine, clozapine, olanzapine, Tylenol (acetaminophen)[4, 5], and MDMA (ecstasy) [6].
  • Toxins such as aromatic heterocyclic amines, polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), and aflatoxin B1 [3].
ALDH2: (rs671)
Those with ALDH2 Deficiency cannot properly breakdown a compound called acetaldehyde. ALDH2 Deficiency has serious health implications and should not be taken lightly. Those with ALDH2 Deficiency are at a significantly increased risk of GI cancers, like esaphageal cancer and gastric cancer, liver cirrhosis, and more. Most people are familiar with ALDH2 Deficiency’s most common symptom: red flushing of the face and skin when drinking alcohol. Commonly known as Asian Flush, Alcohol Flush Reaction is an indicator of ALDH2 Deficiency, which negatively impacts a person’s health. Acetaldehyde is a toxic carcinogen that causes oxidative damage in the body. Those with ALDH2 Deficiency cannot properly breakdown acetaldehyde, which circulates in the blood and can collect in tissues. People are exposed to high amounts of acetaldehyde when drinking alcohol, smoking cigarettes, breathing polluted air or exhaust, or when eating refined sugars. Acetaldehyde is a small compound that occurs naturally in coffee, bread, and even fruit. Acetaldehyde found in common foods like coffee, fruit, juice, vegetables, and dairy products. Acetaldehyde in the air and from emissions into the environment. Some foods are made through fermentation by micro-organisms like yeast, fungi, or bacteria. Acetaldehyde is a byproduct of fermentation. This means that foods that are fermented can have high amounts of acetaldehyde. Types of fermented foods that may be high in acetaldehyde include yogurt, vinegar, kombucha, fish products, fermented mushrooms, fermented soy products, pickled vegetables, canned vegetables, and kimchi. Eating high amounts of these types of foods may cause damage to the digestive tract, particularly in those with ALDH2 Deficiency.
Thanks to its pleasant smell, acetaldehyde is used as flavoring in yogurts, sweets, desserts, pastries, soft drinks, fruit juices and alcoholic beverages.
In addition, acetaldehyde can be formed endogenously in some fruits, such as apples, pears and berries, and can also be used as a fruit preservative.
Voimme saada sitä elimistöömme monista eri lähteistä, joita ovat mm.:

- sitä syntyy maksassa, mutta se palaa pois
- sitä on syljessä, johon sen tuottavat suun, nielun ja syljen mikrobit (ja huono suuhygienia) ja tupakansavu. Syljen mukana se kulkeutuu mahalaukkuun.
- sitä on alkoholijuomissa (valkoviini ja omena- ja luumupohjaiset viinit, ei niinkään kirkkaat viinat)
- sitä saadaan elintarvikkeista, joissa sitä on luonnollisesti (mm. soijakastike)
- sitä syntyy suolistossa tiettyjen ruoka-aineiden ansiosta
Tähän sopii hiivanpoistoruokavalio, koska myös siinä vältetään sokerisimpia ruokia. Mutta muista myös rajoittaa viinietikkaa ja kasviöljyjä, koska niissäkin on asetaldehydia. Vältä kypsentämästä ruokia liikaa, koska silloin ne nostavat verensokeria enemmän.
Mitkä ruoat on ok: (mitä isompi numero sitä enemmän asetaldehydia)
VEGETABLES:
Garlic - 6; Cucumber - 2; Carrot - 2; Onion - 1; Pickles - 3; Sweet Corn - 1; Sauerkraut - 2; Pease - 5; Wheat and Rye Bread - 3; Vinegar - 3;
BEVERAGES:
Green Tea - 2; Green Tea Powder - 2; Apple Juice - 6; Orange Juice - 6; Iced Tea - 4; Carrot Juice - 3.

FRUITS:

Nectarine - 5; White Peach - 6: Yellow Peach - 7; Plum - 4; Grape - 3; Green Apple - 2; Asian Pear - 3; Kiwi - 2;
OILS:
Käytä oliiviöljyä maltillisesti
The body can be aided significantly by reducing the amount of acetaldehyde it is required to break down at any given time. For example, many alcoholic beverages, such as white wine, are known to contain large amounts of acetaldehyde. When combining the acetaldehyde from the wine with the acetaldehyde that is produced during the metabolism of the wine’s alcohol, the result is a heavy load of toxins that the body is required to break down.
Couple this with an ALDH2 deficient liver and we have a situation where a large dose of acetaldehyde begins to contribute to some of the health risks discussed above. Moreover, if we increase the quantity to 3 glasses of wine instead 1 and increase the regularity of the exposure to 3 times a week, the risks begin to multiply very quickly.
The same logic applies to the various other environmental sources of acetaldehyde discussed in this article. The amount and regularity of exposure to the various sources of acetaldehyde in the environment will directly affect the severity of the risks discussed.
Therefore, becoming more conscious of the sources of acetaldehyde and reducing exposure to these sources can help the body break down acetaldehyde by reducing the amount it has it break down and, importantly, the amount that slips through the cracks and makes it into the blood.

Glutathione

Glutathione is a tripeptide made up of three amino acids (cysteine, glutamic acid, and glycine). It is present in most mammalian tissue and acts as an antioxidant, scavenger of free radicals and a powerful detoxifying agent.[21] The cysteine component of glutathione has been shown to reduce acetaldehyde in the stomach after alcohol consumption.[22]
Glutathione is produced naturally by the human body, however is depleted rapidly when alcohol is consumed.[23] Boosting glutathione levels prior to and after alcohol consumption may work to counteract this depletion and restore the body’s ability to naturally break down acetaldehyde before it reaches the blood.
Unfortunately, glutathione supplementation is problematic in terms of its bioavailability when taken orally.

NAC (parempi kuin L-Kysteiini, koska ei muodosta virtsatiekiviä)

NAC, or N-Acetyl-Cysteine, is an amino acid that breaks down quickly into Glutathione and is also a prerequisite co-factor for the body’s natural production of glutathione. Unlike glutathione supplementation, NAC supplementation is more bio-available and a more effective way to increase the body’s natural glutathione levels than direct supplementation of glutathione itself.
NAC has also been studied in combination with alcohol. Results show that, in addition to helping increase the body’s natural production of glutathione, NAC also bind directly to acetaldehyde in the stomach before it can make its way into the blood stream.[24]

Quercetin

Quercetin is a flavonol found in many grains, leaves, vegetables and fruits. Studies have shown that quercetin supplementation has can increase intracellular concentration of glutathione by approximately 50%.[25] As mentioned above, increasing the body’s glutathione levels can help break down acetaldehyde.

L-Theanine

L-theanine is an amino acid found in green tea. Japanese researchers have extensively studied the interaction of L-Theanine and alcohol. They found it to increase glutathione in the body by increasing the level of glutamate in the liver.[26] Increased glutathione levels allow the body to break down acetaldehyde more quickly and helps reverse the depletion of glutathione caused by alcohol consumption.

Sunset

Sunset is a supplement that combines NAC (parempi kuin L-Kysteiini), Quercetin and L-Theanine to help the body break down acetaldehyde from alcohol and other environmental sources. The three ingredients are combined with other complimentary compounds to form a synergy that is more effective than the sum of its parts.

L-Kysteiini

Kysteiiniä sisältäviä ruoka-aineita/luontaistuotteita ovat mm.: (Huom! Osa myös tuottaa asetaldehydia.

- akaasiakumi
- tavallinen sipuli (keltasipuli eli kepasipuli), ruohosipuli ja valkosipuli
- aaloe
- musta tee
- vesimeloni
- kahvi (arabica)
- villiporkkana
- gingko biloba
- soijapavut
- mäkikuisma
- auringonkukansiemenet
- pellavansiemenet
- aasialainen ja amerikkalainen gingseng
- taatelit
- maarianohdake
- lehmus
- ashwaganda
- senna
- inkivääri