Nämä eivät ole missään tärkeysjärjestyksessä:

 

1. Sellaista, joka on samaa mieltä siitä, että miehen kuuluu olla se, joka juoksee naisen perässä, jos on oikeasti kiinnostunut. Nainen ei juokse miehen perässä.

2. Fyysisistä ominaisuuksista voisin sanoa että uskon ihastuvani aika paljonkin itseäni pidempiin miehiin. Rajana voisin ajatella kuitenkin olevan ehkä n. 185 cm. Ainakaan pienestä ylipainosta en välitä, mutta arvostan kuitenkin terveellisyyteen pyrkiviä elämäntapoja. Lihaksikkuus ei haittaa, mutta en pidä liian pumpatusta ulkonäöstä. Mieluummin ehkä tanssijanvartalo miellyttää minun silmääni, mutta se ei ole mikään edellytys, vaan ainoastaan yritän sanoa, että tanssijanvartalo on parempi kuin pumpattu vartalo, jos mies nyt lihaksikkaan vartalon haluaa itselleen hankkia. Tärkeämpää on että mies jaksaa huolehtia siististä ja oman persoonansa mukaisesta ulkonäöstä ja vaatetuksesta, sekä terveydestään kokonaisvaltaisesti. En osaa antaa kovin paljoa muita ulkonäkökriteereitä, mutta en halua että miehellä on partaa tai sänkeä. Koska itse olen nuorekas ulkonäöltäni niin haen myös nuorekkaan ulkonäön omaavaa miestä. Miehen täytyy kuitenkin olla iältään kolmestakympistä ylöspäin.

3. Etsin suomalaista miestä, joka asuu pysyvästi Suomessa ja kykenee keskustelemaan suomeksi kaikki keskustelut.

4. On kiinnostunut musiikista, ehkä soittamisesta ja laulamisesta, koska laulaminen on minulle tärkeää ja muutenkin musiikki kuuluu arkielämääni, on kuulunut lapsesta lähtien; olisi hauskaa, jos musiikki olisi yhteinen harrastus

5. Ei juo itseään koskaan kovaan humalaan, eikä polta tupakkaa tai käytä mitään muitakaan aineita päihtymistarkoituksessa tai paetakseen todellisuutta. Muutenkaan mikään addiktio mihinkään asiaan ei hallitse hänen elämäänsä siinä määrin, että hän ei kykenisi olemaan henkisesti läsnä keskusteluissa ja elämässä yleensä tai hallitsemaan arkielämäänsä. Mikään addiktio ei myöskään hallitse hänen persoonansa kehitystä elämän tärkeämmissä asioissa. Kaikilla ihmisillä ehkä jotain pieniä addiktioita on, mutta kuinka suuri rooli niillä on ja kuinka paljon ne pitävät ihmistä kiinni menneisyydessä ja jossain, millä ei enää ole niin keskeistä merkitystä, se on keskeinen kysymys. Viekö elämä miestä vai mies elämäänsä eteenpäin?

6. Minua ei haittaa jos mies on joskus ollut tai on tällä hetkellä masentunut tai uupunut. Itsekin olen joskus ollut. Pääasia on että hän ei lääkitse itseään alkoholilla, tupakalla, liiallisella lääkkeidenkäytöllä tai muilla päihteillä, eikä ole itsetuhoinen tai jos on niin kertoo siitä heti minulle ja jollekin muullekin ja hakee apua esimerkiksi seurakunnan työntekijöiltä tai jostain puhelinnumeroista tai auttamiseen tarkoitetuilta nettisivustoilta. Eikä haittaa jos mies on joskus ollut tai on tällä hetkellä työtön tai sellaisessa työssä, joka ei ole hänen unelmatyönsä tai tavoitteensa. Pääasia on että hän on perusluonteeltaan kuitenkin optimisti ja että hänellä on unelmia, joihin hän vielä uskoo pystyvänsä tähtäämään käytännössä ja että hän päivittäin kykenee tekemään itse jotain elämänsä eteen. Minulle ihmisen ei tarvitse olla mikään robotti tai yhteiskunnan orja, sätkynukke tai poseeraava mallinukke. Hän saa olla minulle tavallinen ihminen. Tärkeintä on että hän ei ole väkivaltainen, eikä ilkeä ja että hän kykenee puhumaan tunteistaan. Tietenkin myös se että positiivisuutta ja uskoa on aina mukana sen verran, että se kantaa vaikka vähän hitaamminkin eteenpäin tai ainakin saa etsimään tukea ja apua.

7. Uskoo Jumalaan, lukee raamattua, kuuntelee itseään vanhempia ja viisaampia Jumalaan uskovia ihmisiä, jotka kokemuksensa kautta paremmin ymmärtävät mitä raamatussa sanotaan ja perustaa elämänsä ratkaisut ja oman käytöksensä Jumalan ohjeille, sekä niiden mukaisille arvoille. Mutta kuitenkin ennen kaikkea on löytänyt henkilökohtaisen yhteyden Jumalaan jopa hankalienkin elämänsattumusten ja -vaiheiden kautta.

 

8. Sellaista, joka ajattelee, että seksi kuuluu parisuhteeseen vasta sitten, kun on varmuus siitä, että parisuhteesta tulee loppuelämän kestävä tai että siihen lähdetään tinkimättä pyrkimään.

9. Sellaista, joka kohtelee minua tasa-arvoisena itsensä kanssa, mutta kuitenkin saa minut tuntemaan itseni naiseksi, jonka takia hän on valmis tekemään isojakin asioita ja ns. laittamaan peliin muutakin kuin vain salmiakkia (viittaan Tavaramarkkinat-yhtyeen laulun sanoihin: "Vaikka tarjosit vain salmiakkia, minä olin hölmö, panin peliin koko elämän.")

10. Sellaista, joka haluaa lapsia.

11. Henkisesti kypsää iästä riippumatta. Sellaista, jota pystyn kutsumaan mieheksi. Ei kuitenkaan mitään pikkuvanhaa tai näsäviisasta. Enkä sellaista joka kilpailee siitä, kuka perheessä määrää tai saa huomautella asioista, koska muka tietää asioita tai osaa ratkaista asioita paremmin. Haluan olla tekemisissä nöyrän ihmisen kanssa, joka ymmärtää joka päivä ettei vieläkään ymmärrä elämästä ja maailmankaikkeudesta juuri mitään, vaan joka päivä voi oppia uutta itsestään ja muista. Sellaisen kanssa, joka antaa muille tilaa ratkaista asioita eri tavalla ilman minkäänlaista kommentointia tai sitä että menee itse korjaamaan asian jälkikäteen tai on jälkiviisas. Sellaista, joka kiinnittää huomiota vain omaan tekemiseensä ja siinä ilmeneviin virheisiin ja itse myös lähtee korjaamaan niitä vaikka sitten jälkikäteen ilman että odottaa toisen korjaavan hänen tekemisiään. Tietenkin kohteliaisuus eli esim. teko toisen puolesta on aina kivaa niin antajalle kuin saajalle, mutta sen jatkuva väärinkäyttö ja yksipuolisuus on törkeää ja anteeksiantamatonta.

12. Sellaista, joka tietää pystyvänsä sitoutumaan vain yhteen naiseen loppuelämäkseen. Tiedon perustana on elämänkokemus ja sitä kautta tullut itsetuntemus ja valmius alkaa elää elämäänsä tietoisesti oikean arvomaailman pohjalta. Hän tietää että elämän onnistuminen sillä tavalla kuin sen haluaa onnistuvan perustuu päätöksiin ja päättäväisyyteen. Ihminen voi tuntea rakkautta ja ihastusta vaikka koko maailmaa kohtaan, mutta se on erilaista rakkautta kuin oikeanlaisessa parisuhteessa ja se on tunne joka tulee ja menee ehkä riippuen päivästä ja olosuhteista. Pysyvä rakkaus on tahtotila, ei pelkkä tunne. Tahtotila taas perustuu johonkin elämää suurempaan merkityksellisyydentunteeseen, joka on tarjolla ehkä vain muutamien ihmisten kanssa elämässä. Minulle oikea mies ymmärtää näiden asioiden eron. Hän kokee jotain suurempaa merkityksellisyydentunnetta minun kanssani ja haluaa pitää siitä kiinni. Hän osaa kaiken kaikkiaan priorisoida elämänsä tärkeimmät asiat ja erottaa mitkä hänen tärkeimmät asiansa ovat, sekä tekee kaikkensa sen eteen, että ne onnistuvat myös jatkossa.

13. Sellaista joka on jo pahimmat mokailunsa mokaillut ja pahimmat sekoilunsa sekoillut. Ei tarkoita sitä etteikö elämässä saisi jollakin tavalla hurjastella ja pitää hauskaa oman kumppanin kanssa tai että ei saisi olla vähän kapinallinenkin varsinkin muiden ihmisten suhteen myös myöhemmin (tarkoittaa että saa vastustaa vääriä asioita minusta vähän kapinallisestikin). Mutta jos taas ajattelee elämän arvopohjaa Jumalan sanan kautta, niin ehkäpä se jo selittää mitä tarkoitan. En kuitenkaan etsi mitään viatonta rippikoululaista tai puhdasta pulmusta, joka on aina elänyt synnittä ja niin kuin muut ovat käskeneet tai pyytäneet tai muita miellyttääkseen. En kestä liian kilttiäkään miestä tai sellaista joka on tahraton ja asettaa siitä jonkin kunnian kruunun omaan päähänsä. Mutta jos haluaa parisuhteeseen minun kanssani, niin suhteen arvopohjan täytyy jo tapaamishetkellä ja siitä eteenpäin olla raamatussa ja miehellä täytyy olla kykyä tehdä päätöksiä ja pysyä niissä ilman että olisi maailman helposti heiluteltavissa vain koska haluaa miellyttää ihmisiä tai ei halua tuottaa kellekään pettymystä. Uskovainen ihminen joutuu tuottamaan aina pettymyksen heille, jotka uskovaista ihmistä raamatun vastaisiin asioihin houkuttelevat. Kaverit eivät saa olla tärkeämpiä kuin Jumalan sana. Edes oma kumppani ei saa olla tärkeämpi kuin Jumalan sana, koska jokaisella ihmisellä on heikot hetkensä. Edes kumppanin ei saa antaa houkutella itseään Jumalan sanan ja johdatuksen vastaisiin tekoihin.

14. Se on fakta että elämässä täytyy asettaa prioriteetteja ja kunnioituksen saa parhaiten, kun ei yritä kumartaa joka suuntaan yhtä aikaa tai yritä olla kaikille edes muodollisen mukava (ystävänsä täytyy valita ja kaikkiin ihmissuhteisiin ei kannata käyttää aikaansa ja energiaansa, jotka voi käyttää niihin ihmissuhteisiin, jotka ovat itselle Jumalan sanan mukaisia). Kukaan ei voi olla vastuussa siitä että muilla on aina kivaa sen kautta että ei koskaan aiheuttaisi heille pettymystä. Aikuiset ihmiset kyllä keksivät itsekin mitä voivat tehdä tai mistä muualta etsiä apua, jos siitä on kysymys tai mikä muu tahansa pettymyksen syy nyt sitten onkin. Kaikki mielipiteet eivät voi miellyttää kaikkia, eikä siihen pidä edes pyrkiä, koska muuten elämällä ei ole mitään arvopohjaa. Ei tietenkään tarvitse ilmaista mielipiteitään töykeästi tai tylysti, vaan kaikille voi olla asiallinen vaikkakin luja. Joskus myös elämänkumppanille täytyy uskaltaa tuottaa pettymys, jos se ei ole mitään perustavanlaatuista, aiheuta liian suurta huolta tai jopa vaaraa. Liian auttavainenkaan ei tarvitse siis ainakaan pikkuasioissa olla, jos nyt ei erikseen apua pyydetä. Aina voi tietysti kysyä että tarvitseeko elämänkumppani jossain apua tai tukea. Mutta ei tarvitse olettaa että näin automaattisesti olisi. Ketään ihmistä ei voi myöskään pelastaa tai ottaa heidän elämässään Jumalan paikkaa. Toista ihmistä auttaa parhaiten, kun itse pitää huolta omasta jaksamisestaan.

 

15. Sellaisen joka kunnioittaa minun mielenkiinnonkohteitani ja harrastuksiani, vaikka ei kaikkia niitä täysin ymmärtäisikään. On tietenkin mukavaa, jos kumppani ymmärtämyksenpuutteesta huolimatta osoittaa kiinnostusta ja kyselee kysymyksiä harrastuksiini liittyen.

16. Jollain tavalla aika rentoa, hauskaa ja huumorintajuista ihmistä, joka osaa laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin ja arvot oikeaan järjestykseen. Inhoan ajatusta kiiltokuva-, hattara- tai siirappielämästä. Minkäänlaisista suurista kulisseista ja pönöttämisestä. Flirttailu ja keimailu eivät minua viehätä. Jos keitossa on joskus kärpänen tai pari, niin ei siitä tarvitse tehdä elämää suurempaa numeroa. Tietenkin viisas ihminen pyytää uuden keiton tarjoilijalta, niin saapahan syötyä vähän enemmän samalla rahalla. Jos kulissit vähän sortuvat joskus, niin ehkä se voi olla ainakin välillä ihan hauska juttu. Voi sille ainakin kotona nauraa. Mutta vielä parempi jos uskaltaa nauraa ihan julkisesti.

17. Sellaista joka valitsee ystävänsä aidon ystävyyden ja lojaaliuden, eikä sen perusteella, että voisi hyötyä heistä jotenkin, sanoa tuntevansa joitakin kuuluisia henkilöitä tai ylipäätään paljon ihmisiä, jotka kaikki ovat mukamas ystäviä.

18. Samoin etsin myös miestä, joka ei etsi rinnalleen mitään Trophy wifea tai naista, jonka rinnalla hän omasta mielestään saa enemmän arvostusta, kunniaa, suosiota ja yhteistyökuvioita tms. joistakin pinnallisista syistä. En etsi miestä joka miettii suureksi osaksi miten hän voi suhteesta hyötyä oman egonsa ja muiden pinnallisten asioiden suhteen eli miettii sitä mitä muut ajattelevat kun näkevät hänen liikkuvan tietynlaisen naisen seurassa. En etsi miestä joka ensisijaisesti miettii kuinka menestynyt ja suosittu hänen elämänkumppaninsa on, jotta hän ehkä itsekin saa osansa tuosta menestyksestä ja suosiosta ja pitää suhteesta kiinni lahjomalla naista flirttailevilla latteuksilla, lahjoilla ja lahjuksilla. En etsi miestä joka etsii täydellistä ja täysin vaivatonta ja helppoa elämää. Mutta en etsi myöskään elättäjää itselleni. Haluan olla itsenäinen ja elättää itseni ja parhaan kykyni mukaan myös perheeni omalta osaltani, mutta en voi taata jatkuvaa nousujohdetta elämässäni tai sitä että joskus ei tulisi hankalia tilanteita esimerkiksi taloudellisesti. Minusta suhteen aitous ja laatu testataan elämän myrskyaallokoissa ja jopa haaksirikoissa. En myöskään etsi elämääni opettajaa, neuvojaa, roolimallia tai pelastajaa, vaan etsin rinnalleni kohtalotoveria ja ihmistä, joka on jotenkin samalla lähtöviivalla kanssani ja jonka kanssa voimme yhdessä alkaa miettiä elämää eteenpäin ehkä jollain tavalla ollen yhtä eksyksissä joidenkin asioiden kanssa, mutta kuitenkin Jumalan sanaan turvautuen. Minä olen jollain tavalla sellainen ihminen, että jos en ole tarpeeksi eksyksissä elämässä, niin alan tehdä jotain sen eteen, että pääsen ainakin vähän enemmän eksyksiin tai etsin elämääni jotakin sellaista, mitä en vielä hallitse, mutta haluan opetella. Elämässä täytyy olla haasteita, jopa suuria sellaisia tai muuten turhaudun. Elämä on jatkuva kasvuprosessi. En tarkoita sitä että pyrkisin mihinkään rappioon, vaan pyrin aina miettimään, että mikä asia vielä tarvitsisi kehittämistä itsessäni ja että mikä voisi olla sellainen haaste, joka auttaisi tuota osaa itsessäni parhaiten kehittymään enemmän Jumalan sanan suuntaan. Haluan välillä tulla ulos omalta turvallisuusalueeltani tai omasta norsunluutornistani ja vaikkapa työni tai jonkin ihmisten auttamiseen pyrkivän harrastukseni kautta kohdata ihmisiä, joilla voi olla hankalaakin ja he voivat minulle opettaa näkemään maailmaa ja ihmisiä ja itseänikin eri näkökulmista. Haluan aina oppia lisää nöyryyttä.

19. Myrskyaallokoista tuli mieleeni että miten käsitän sanan romantiikka. Minusta myrskyävä meri ja syksyinen tai talvinen tähtitaivas on romanttisempi kuin kimaltava meri ja paratiisirannikko huojuvine palmuineen ja värikkäine lintuineen. Mukavampi vaikka yksi terästetty glögi pakkasella lämpimään vilttiin kääriytyneenä kuin oluthanojen loputon virta porealtaassa lilluen. Minusta ihmisessäkin vähän mystinen ja pohdiskeleva ilme on romanttisempi kuin dollarihymy tai jatkuvasti flirttaileva ilme ja olemus. Kaikki kliseinen romantiikka tuntuu vastenmieliseltä siirapilta. Aito romantiikka on minulle jotain muuta. En toisaalta halua asettaa tähän asiaan mitään mustavalkoista ennakkoasetelmaa. Mutta pääasia että teot ja sanat ovat aitoja ja että elämää ei kyllästetä pelkällä siirapilla tai että rakkautta ei yritetä ostaa tai todistella rahalla tai millään muullakaan materialla. Miehen täytyy luottaa siihen, että hänellä on arvoa minulle aivan omana itsenään ilman mieheytensä todistelua liiallisin ulkoisin keinoin. Rakkauden lähtökohtana täytyy olla samanlainen arvomaailma ja esimerkiksi vaikka jokin yhteinen harrastus, jolla on jokin syvällisempi merkitys.

20. Ei hymyssä silti mitään vikaa ole. Siinä vain pitää näkyä sellaisia asioita, joita minä siinä haluan nähdä. Liika hymyily ei kuitenkaan vetoa minuun. Varsinkin jos hymyilyn tai naureskelun syyt vaikuttavat minusta epäkypsiltä tai perustuvat aivan erilaiseen arvomaailmaan kuin oma elämäni. Minuun vetoavat keskustelut ja tietty vakava asenne asioihin enemmän kuin hymyt. Mutta joskus myös jotkin muut asiat enemmän kuin keskustelut. Joskus olisi vain kiva, kun olisi joku jonka kanssa voisi istua puhumatta mitään, kylki kylkeä vasten... tai jotain... Aina jokaista hetkeä ei tarvitse täyttää puheella.

 

21. Mies ei saa lähteä muuttamaan itseään toisenlaiseksi minun takiani. Ihminen ei pysty muuttumaan joksikin muuksi kuin oikeasti on. Mutta jos mies jo ennen minua on ajatellut, että haluaa lähteä kehittämään itseään paremmaksi versioksi itsestään, niin siinä varmasti pystyy onnistumaan. Ihminen voi kehittyä, kun tekee sen itsensä takia, ei toisen ihmisen takia. Mutta kehittyminen ei tarkoita muuksi muuttumista. Kehittyminen on vähän kuin vol.2, vol. 3, vol. 4 jne. jostakin, mutta perusidea pysyy samana.

 

 

Vielä haluan lisätä tähän asioita, jotka ovat itselleni kynnyskysymyksiä eli joita en missään nimessä halua suhteessa tehdä tai en halua olla sellaisen miehen kanssa, jolle nämä ovat tärkeitä myös suhteen aikana tai yleensä ja sitten toisinpäin eli asioita, jotka ehdottomasti täytyy olla suhteessa:

Mistä ehdottomasti en pidä suhteessa; mitä en halua itse tehdä, enkä halua olla sellaisen ihmisen kanssa, joka tekee näitä:

  • katsella pornoa
  • juoda joka viikko alkoholia 
  • juoda alkoholia isoja määriä
  • ottaa tatuointeja
  • en halua miestä, jolla on tatuointeja
  • en halua miestä, joka polttaa tupakkaa
  • en halua miestä, joka käyttää mitään päihteitä
  • väkivaltaisuus
  • ilkeys
  • en halua että minut nostetaan jalustalle, ihailun kohteeksi, vaan haluan olla ihan tavallinen ihminen
  • mykkäkoulu ja murjottaminen
  • ongelmien pakeneminen lähtemällä pois kotoa pitkiksi ajoiksi tai esimerkiksi baariin kaljalle menemällä
  • suhteeseen vaikuttavien asioiden salaileminen kumppanilta
  • en halua kuunnella mitään todella raskasta musiikkia kotonani, enkä käydä kuuntelemassa sellaisia bändejä keikoilla enkä festareilla tai missään
  • liiallinen median ja kännykän parissa vietetty aika
  • pitkät ajat, jolloin ei näe kumppania eli en pysty etäsuhteeseen tai siihen, että mies on pitkiä aikoja pois kotoa minkään asian takia, se ei vain onnistu
  • liian erilainen elämänkatsomus
  • liika perheen ulkopuolisten ihmisten vaikutus parisuhteeseen
  • liika machoilu kotona tai kodin ulkopuolella
  • liika itsekeskeisyys
  • jos mies harrastaa metsästystä tai jotain väkivaltaisia lajeja 
  • minkäänlainen hyväksikäyttäminen

Mitä asioita ehdottomasti pitää löytyä suhteesta:

  • Mies joka osaa asettaa parisuhteen ja perheen prioriteetiksi
  • Mies, joka osaa pitää puolensa kotona ja uskaltaa ilmaista mielipiteitään, mutta on aina valmis tekemään kompromisseja
  • Mies, joka osaa pitää puolensa myös kodin ulkopuolella ja osaa puolustaa perhettään
  • Positiivinen suhtautuminen Jumalaan
  • Mies, joka pyrkii pitämään itsestään huolta parhaansa mukaan
  • Mies, joka pyrkii elämään niin, että on onnellinen miettimättä mitä perheen ulkopuolella hänestä ajatellaan
  • Mies, joka osaa pyytää apua silloin, kun sitä tarvitsee
  • Osaa olla läsnä hetkessä ja elää parhaansa mukaan joka päivä täysillä
  • Mies, joka tykkää olla vähän lapsenmielinenkin välillä, siis ei liian vakavamielinen
  • Mies, joka tykkää tehdä jotain liikunnallista vaikka ihan huvin vuoksi; ei tarvitse olla mitään tavoitteita ja suorittamista
  • Mies joka osaa harkita asioita ennen kuin tekee tai sanoo niitä
  • Kuitenkin mies, joka osaa olla myös spontaani
  • Mies, jonka mielestä toimiva seksi ja se että toisen lähellä on fyysisesti miellyttävä olla ovat toimivan suhteen merkkejä

 

 

Jumalan tarkoittama mies on tällainen:

 

1. Tavoittelee vaimokseen haluamaansa naista

 

2. Pitää tavoittelemaansa naista ainoana vaihtoehtona hänelle

 

3. Hän uskoo Jumalaan

 

4. Hän lukee raamattua säännöllisesti elämänohjeenaan

 

5. Hän käy kirkossa

 

6. Hän etsii naista, joka uskoo Jumalaan ja lukee raamattua säännöllisesti elämänohjeenaan

 

7. Pitää seksiä kuuluvana parisuhteeseen elämänkumppanin kanssa ja osaa pidättäytyä seksistä muiden kanssa

 

Mies osaa vastata näihin kysymyksiin:

1. Oletko kristitty ja kuulutko kirkkoon?

2. Mikä merkitsee sinulle eniten elämässä ja mitkä asiat ovat prioriteetti elämässäsi eli mitkä asiat menevät muiden edelle?

3. Mikä sai sinut viehättymään minusta?

4. Mikä on tulevaisuutesi visio ja mikä on mielestäsi elämäsi tarkoitus?

5. Milloin menemme käymään yhdessä kirkossa? Mikä on mielestäsi paras kirkko tai pappi, joka puhuu mielestäsi asioita, joista voi olla samaa mieltä tai joka mielestäsi puhuu mielestäsi Jumalan tarkoittamalla tavalla tai tulkitsee raamattua ja elämää tarpeeksi henkisellä tavalla?

6. Onko sinulla lapsia tai haluatko saada lapsia?

7. Miten suhtaudut seksiin ennen avioliittoa?

8. Mikä on mielestäsi naisen ja miehen rooli parisuhteessa? Mitä melestäsi naisen ja miehen kuuluu osata tehdä ja mitä ominaisuuksia sinusta naisella ja miehellä kuuluu parisuhteessa olla tai mitä ominaisuuksia naisessa arvostat?

9. Mitä olet oppinut minusta?

10. Miten usko Jumalaan näkyy jokaisessa päivässäsi/elämässäsi? Miten se vaikuttaa päätöksiisi?

11. Minkälaisia asioita harrastat ja miten suhtaudut niihin? Mikä asema harrastuksilla on elämässäsi?

12. Voiko mielestäsi avioliitossa olevilla ihmisillä olla vastakkaisen sukupuolen edustajia läheisinä kavereina, joiden kanssa vietetään kahdenkeskistä aikaa ilman puolisoa?

13. Mitä mieltä olet siitä, että aviopuolisot viettävät paljon aikaa erillään eri kaveripiireissä? Mitä mieltä olet kirkkoon kuulumattomien ja Jumalaan uskomattomien kanssa vietetystä ajasta?

14. Miten suhtaudut alkoholin käyttämiseen ja tupakoimiseen tai muihin päihteisiin?

15. Miten suhtaudut profetoimiseen, Jumalan sanan kuulemiseen, enneuniin, kielillä puhumiseen? Ovatko ne mielestäsi aina lähtöisin Jumalasta vai pitäisikö varmuuden vuoksi uskoa vain raamatun sanaan?

16. Mitä teet työksesi tai jos opiskelet niin mitä opiskelet? Miten suhtaudut työhösi ja mikä asema työllä on elämässäsi?

17. Kiinnostaako sinua toimia jollain tavalla humanitaaristen asioiden parissa, kuten vapaaehtoistyö?

18. Kiinnostaako liikunta sinua ja kuinka tärkeää se on sinulle?

19. Kiinnostaako sinua terveelliset elämäntavat?

20. Minkälaiset asiat eivät häiritse sinua aviopuolisossa ja minkälaisten asioiden kanssa et pystyisi elämään?

21. Minkälaisia piirteitä mielestäsi kuuluu kypsään aikuisuuteen niin että toivot näitä piirteitä elämänkumppanilta ja mitä mielestäsi pidät keskenkasvuisena sillä tavalla, että et pystyisi sellaisten piirteiden kanssa elämään?

22. Minkälaiset asiat ovat mielestäsi yleensä ihmisissä vastenmielisiä ja mitkä asiat ovat mielestäsi naisessa vastenmielisiä?

23. Mikä on ajatuksesi avioliitosta ja loppuelämän kestävästä sitoutumisesta avioliittoon?

24. Onko eroaminen mielestäsi oikein ja onko mielestäsi tilanteita, joissa kokisit että et enää pysty yrittämään suhteen jatkamista? Minkälaiset syyt kohdallasi johtaisivat varmaan avioeroon? Kuinka paljon olet valmis tekemään töitä parisuhteen eteen, jos tulee haastavia tilanteita esim. taloudellisesti tai terveydellisesti? Kuinka hyvä olet keskustelemalla selvittämään arkipäivän ongelmia? Jäätkö yleensä asioiden selvittelytilanteissa selvittämään asian vai onko sinulla tarve päästä tilanteista pois? Pyritkö aina selvittämään asiat vai viivytätkö niiden selvittämistä jostain syystä? Onko sinulla tarve hakea tilanteisiin suhteen ulkopuolisten ihmisten mielipiteitä tai tukea vai pyritkö ensisijaisesti selvittämään asiat elämänkumppanin kanssa? Koetko että on jotain sellaisia asioita tai tilanteita, joissa ei riittäisi se, että selvität ne kahdenkesken kumppanin kanssa?

25. Pitääkö aviopuolisoiden mielestäsi olla jo jotenkin valmiita ihmisinä mennessään avioliittoon vai jatkuuko ihmisen kehittyminen ja kasvaminen mielestäsi koko elämän ajan?

26. Minkälaisia asioita pidät uskottomuutena? Oletko tarkka siitä että parisuhteessa mietitään sitä mikä saattaisi tuntua aviopuolisosta uskottomuudelta? Minkälaiset asiat eivät sinun mielestäsi ole uskottomuutta? Mitä et itse koe uskottomuutena itseäsi tai elämänkumppania kohtaan?

 

Sellaista, joka noudattaa näitä raamatun kohtia ja yleensä kunnioittaa Jumalaa ja tutkiskelee millä tavalla hän voisi vielä paremmin toteuttaa Jumalan tahtoa omassa elämässään kaikilla osa-alueilla:

1 Kor 7:8-9 8 Naimattomille ja leskille minä sanon, että heidän olisi hyvä pysyä yksin niin kuin minäkin.
9 Mutta elleivät he jaksa hillitä itseään, menkööt naimisiin, sillä on parempi mennä naimisiin kuin palaa himon tulessa

3. Moos 18:6 Älköön kukaan teistä yhtykö lähisukulaiseensa.

3. Moos 18:7 Älä häpäise isääsi yhtymällä äitiisi; hän on oma äitisi, älä siis yhdy häneen.

3. Moos 18:8 Älä myöskään häpäise isääsi yhtymällä kehenkään hänen muista vaimoistaan

3. Moos 18:9 Älä yhdy sisareesi, älä myöskään sisarpuoleesi, kuuluipa hän kanssasi samaan perheeseen tai ei

3. Moos 18:10 Älä yhdy pojantyttäreesi tai tyttärentyttäreesi, ettet häpäisisi itseäsi.

3. Moos 18:11 Älä yhdy tyttöön, jonka joku isäsi vaimoista on synnyttänyt isällesi, sillä hän on sisaresi.

3. Moos 18:12 Älä yhdy isäsi sisareen, sillä hän on isäsi verisukulainen.

3. Moos 18:13 Älä yhdy äitisi sisareen, sillä hän on äitisi verisukulainen.

3. Moos 18:14 Älä yhdy setäsi vaimoon, sillä hänkin on sinun tätisi.

3. Moos 18:15 Älä yhdy miniääsi; hän on oman poikasi vaimo, älä siis yhdy häneen.

3. Moos 18:16 Älä yhdy veljesi vaimoon, ettet häpäisisi veljeäsi.

3. Moos 18:17 Älä yhdy tytärpuoleesi tai anoppiisi äläkä ota vaimosi pojantytärtä tai tyttärentytärtä vaimoksesi, sillä he ovat vaimosi verisukulaisia; se olisi törkeä teko

3. Moos 18:18 Älä vaimosi eläessä ota hänen sisartaan sivuvaimoksesi äläkä yhdy häneen

3. Moos 18:19 Älä yhdy naiseen, joka on kuukautistilansa vuoksi epäpuhdas

3. Moos 18:20 Älä makaa toisen miehen vaimon kanssa, ettet tulisi saastaiseksi.

3. Moos 18:22 Älä makaa miehen kanssa niin kuin naisen kanssa maataan, sillä se on kauhistuttava teko

3. Moos 18:23 Älä yhdy mihinkään eläimeen, ettet tulisi saastaiseksi.

5. Moos 22:5 Nainen ei saa pitää yllään mitään miehen asuun kuuluvaa, eikä mies saa pukeutua naisen vaatteisiin.